Σάββατο 16 Αυγούστου 2008

Πρωϊνός περίπατος 102-61 την Ανγκόλα!

Στα προημιτελικά του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ των ανδρών στο Πεκίνο βρίσκεται και τυπικά από τα ξημερώματα του Σαββάτου η Εθνική μας ομάδα. Το σύνολο του Παναγιώτη Γιαννάκη, με τον Γιάννη Μπουρούση να πραγματοποιεί ρεκόρ πόντων με τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών (22π.), συνέτριψε 102-61 την Ανγκόλα, σε αγώνα για την 4η ημέρα της διοργάνωσης, και με τη δεύτερη νίκη του εξασφάλισε μία θέση στην τετράδα του Β' ομίλου, που οδηγεί στην επόμενη φάση.
Αν μάλιστα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικρατήσει και της Κίνας στην 5η και τελευταία ημέρα της Α' φάσης, τότε θα καταλάβει την τρίτη θέση του Β' ομίλου. Αντίθετα, η Ανγκόλα με τέσσερις ήττες σε ισάριθμους αγώνες περιμένει την ολοκλήρωση της Α' φάσης για να "αποχαιρετήσει" το Ολυμπιακό τουρνουά.
Τα δεκάλεπτα: 12-11, 43-28, 81-42, 102-61.
Εξαιρετικό παιχνίδι από τους Γλυνιαδάκη, Πρίντεζη, οι οποίοι σηκώθηκαν από τον πάγκο και όχι μόνο έδωσαν ανάσες στους βασικούς, αλλά προσέφεραν σημαντικά στην επίθεση. Ο Ελληνας διεθνής φόργουορντ του Ολυμπιακού ήταν δεύτερος σκόρερ της Εθνικής με 14 πόντους, ενώ σε απόδοση τον ακολούθησε ο σέντερ του Αμαρουσίου με 11π.
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης δεν χρησιμοποίησε τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη.
Η Εθνική μπήκε μουδιασμένα στον αγωνιστικό χώρο, με τους Ελληνες διεθνείς να έχουν πρόβλημα στο τελείωμα των φάσεων και στην οργάνωση της άμυνας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Ανγκόλα να προηγηθεί γρήγορα με 5-0 βρίσκοντας λύσεις τόσο κοντά στο καλάθι, όσο και από τα 6.25. Πάντως, η πρωταθλήτριας Ευρώπης 2005 αφυπνίστηκε γρήγορα και αφού ήλεγξε τα ριμπάουντ και περιόρισε τους αντιπάλους με την άμυνα ζώνης με προσαρμογές, πάτησε... γκάζι στην επίθεση και με κορυφαίους τους Σπανούλη, Βασιλόπουλο έτρεξε ένα σερί 12-0. Στο 8' ο φωτεινός πίνακας έγραψε το 12-5 υπέρ της Εθνικής μας, αλλά το χαμηλό σχήμα που επέλεξε ο Γιαννάκης για το υπόλοιπο του δεκαλέπτου δεν είχε αποτέλεσμα. Η Ανγκόλα απάντησε με νέο σερί 6-0 και μείωσε με τη λήξη της περιόδου σε 12-11.
Με τον Φώτση να κυριαρχεί στα ριμπάουντ και τον Μπουρούση να διακρίνεται κάτω από το αντίπαλο καλάθι η Εθνική δεν είχε αντίπαλο στο δεύτερο δεκάλεπτο. Στο 13' η διαφορά εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά στο +11 (22-11). Όταν μάλιστα βγήκαν και τα τρίποντα (2 διαδοχικά, 1 από Παπαλουκά, 1 από Πελεκάνο) η Εθνική "ξέφυγε" αρχικά με +12 (37-25, στο 18'), ενώ πήρε το δρόμο προς τα αποδυτήρια έχοντας εξασφαλίσει τη μέγιστη διαφορά, χάρη σε «βόμβα» του Ζήση από τα 6.25 στην εκπνοή, με την οποία διαμορφώθηκε το 43-28 (+15π.).
Στο τρίτο δεκάλεπτο, η Εθνική, με ασφυκτική πίεση σε όλο το παρκέ, απόλυτη κυριαρχία στα ριμπάουντ και έναν Μπουρούση να κάνει ό,τι θέλει κάτω από τα αντίπαλο καλάθι, δεν είχε αντίπαλο μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Οι διεθνείς μας δεν άφησαν περιθώρια στην Ανγκόλα, η οποία με ποσοστά ευστοχία κάτω του μετρίου συμβιβάστηκε με την τέταρτη διαδοχική ήττα της στη διοργάνωση. Ο Γιαννάκης δοκίμασε σχήματα, "μοίρασε" χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες και με τον Πρίντεζη να πετυχαίνει έξι διαδοχικούς πόντους με τη λήξη της τρίτης περιόδου η διαφορά πήρε τη μέγιστη τιμή της με την ολοκλήρωση των 30 λεπτών (81-42, +39π.). Ο... επίλογος του αγώνα ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα (η διαφορά έφτασε ακόμη και τους +43π.) με τους διεθνείς μας να έχουν μοναδικό στόχο την... κατοστάρα, η οποία ήρθε από τα 6.25 περίπου 1.20 πριν τη λήξη δια χειρός Βασιλόπουλου (100-59).
Διαιτητές: Σάριον (Πουέρτο Ρίκο), Μπελόσεβιτς (Σερβία), Αβανεσιάν (Ιράν).

Οι συνθέσεις:
ΕΛΛΑΔΑ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 8 (1), Μπουρούσης 22, Ζήσης 7 (1), Σπανούλης 6, Βασιλόπουλος 10 (2), Φώτσης 7 (1), Πρίντεζης 14 (2), Γλυνιαδάκης 11, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 7 (1), Πελεκάνος 8 (2).
ΑΝΓΚΟΛΑ (Αλμπέρτο Καρβάλιο): Σιπριάνο, Α. Κόστα 2, Μπάρος 3 (1), Λ. Κόστα 16 (4), Ζερόνιμο 8 (1), Γκόμες 5 (1), Αμπρόζιο 4, Μίνγκας 23 (3).

Δηλώσεις...
Παναγιώτης Γιαννάκης: "Είναι δύσκολη ώρα για μπάσκετ. Φάνηκε στον αγώνα στο πρώτο δεκάλεπτο και για τις δύο ομάδες. Η Ανγκόλα πάλεψε, αλλά σήμερα με την άμυνά μας τους δημιουργήσαμε πολλά προβλήματα. Είμαι ευχαριστημένος από τα παιδιά, γιατί δεν έχασαν τη συγκέντρωσή τους ούτε όταν η διαφορά μεγάλωσε σημαντικά. Η Αγκόλα έχει καλύτερη ομάδα από αυτή που έδειξε σήμερα. Εμείς δεν ασχολούμαστε με σενάρια για τα προημιτελικά, αλλά με την Κίνα. Εχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο παιχνίδι, από το οποίο έχουμε πολλά να μάθουμε, από μια ομάδα που παίζει με διαφορετικό στυλ σε σχέση με εμάς".
Αλμπέρτο ντε Καρβάλιο: "Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος από την εμφάνισή μας. Θα μπορούσαμε να παίξουμε καλύτερα απέναντι σε μια ομάδα που ξέραμε ότι είναι καλύτερη από εμάς, αλλά σήμερα δείξαμε πολύ άσχημο πρόσωπο, ενώ επιπλέον είχαμε και το πρόβλημα με τις απουσίες, εξαιτίας τραυματισμών".
Νίκος Ζήσης: "Κάναμε αυτό που έπρεπε και είμαστε στους «8». Τώρα θέλουμε την τρίτη θέση του ομίλου. Μάθαμε από τις ήττες από Ισπανία και ΗΠΑ. Όλα θα κριθούν στο παιχνίδι της Τετάρτης (προημιτελικά), που είναι όλα τα λεφτά για εμάς. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το παιχνίδι στα προημιτελικά".
Γιάννης Μπουρούσης: «"Σημασία έχει ότι προκριθήκαμε στην επόμενη φάση. Κοιτάμε το παιχνίδι στα προημιτελικά και ελπίζω να είμαστε συγκεντρωμένοι. Η άμυνα είναι το βασικό στοιχείο και αυτή θα μας δώσει την πρόκριση στα ημιτελικά. Όσο για το παιχνίδι με την Κίνα; Οι Κινέζοι θα θέλουν να κερδίσουν και ο κόσμος θα είναι στο πλευρό τους. Αν δεν τους αφήσουμε να κάνουν το παιχνίδι τους δεν θα έχουμε πρόβλημα. Δεν με απασχολεί ο Γιάο Μινγκ και δεν επικεντρωνόμαστε σε έναν παίκτη. Όλα τα παιδιά θα παλέψουμε για το καλύτερο".
Γιώργος Πρίντεζης: "Η ώρα ήταν λίγο περίεργη, αλλά παρουσιαστήκαμε έτοιμοι και δείξαμε χαρακτήρα. Να είμαστε συγκεντρωμένοι 100% με Κίνα και αν παίξουμε όπως ξέρουμε δεν θα έχουμε πρόβλημα".
Νίκος Λινάρδος (Βοηθός Προπονητή): "Ξεκινήσαμε νωρίς, αλλά τα παιδιά έδειξαν κατανόηση και βγάλανε ένα καλό αγωνιστικό πρόσωπο στον αγωνιστικό χώρο".
Σταύρος Δουβής (Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού): "Ηταν μία καλή αγωνιστικά ημέρα για τους Ελληνες διεθνείς. Δεν διαλέγουμε αντίπαλο στα προημιτελικά. Η Λιθουανία είναι πιο σταθερή, αλλά και οι Αργεντινή, Ρωσία είναι δυνατές. Όποια και να βρεθεί στο δρόμο μας δεν έχει σημασία, αρκεί να είναι σε καλή μέρα τα παιδιά της ΕΘνικής. Ο Πρίντεζης έπαιξε καλά σήμερα, όπως και ο Πελεκάνος με τις ΗΠΑ. Τα παιδιά που αναπλήρωσαν τους παίκτες που έφυγαν είναι ικανά να φέρουν ένα μετάλλιο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: